Rakott hús, ahogy én készítem

rakott hús 1Rakott hús Jámborné módra

Nem tudom más fiús családoknál mi a helyzet , de nálunk az olyan étkezés, amiből hiányzik a hús, sajnos szóba se jöhet. Mondhatni húsimádók vagyunk. 🙂 Persze igyekszem a mérleg nyelvét inkább a fehér húsok felé billenteni, és kevesebb vörös húsból készült ételt készíteni.

Az egyik nagy kedvenc a pulykamellből készített rakott hús. Évek óta ezzel aratom a legnagyobb sikert nemcsak a családom, de az ismerőseim körében is. Nem nagy ördöngösség elkészíteni viszont a siker garantált!!!

Ha kifogytatok az ötletekből , mindenkinek ajánlom kipróbálásra. Az adagok a családom igényeihez lettek kialakítva. Néha még marad másnapra is, bár ez elég ritka. 🙂 Szóval, ha túl soknak találjátok , változtassatok az adagokon.

Hozzávalók:

80dkg pulykamell ( a csirkemell is tökéletes)

50dkg gomba ( ált. csiperkegombát használok)

8 szelet sonka ( pikáns hozzá a füstölt)

tejföl ( én sovány tejfölt használok)

kb.20dkg reszelt sajt

só, bors, pirospaprika(csemege v. csípős ) ,oregánó , bazsalikom,kakukkfű ( készítsünk belőlük keveréket) Az arányokat bátran kísérletezzétek ki a család ízléséhez.

liszt ( csak annyi kell ami a hús bepanírozásához szükséges)

olaj v. olívaolaj ( sütéshez)

Az elkészítés menete:

Szeleteljük fel a pulykamellet vékonyabb szeletekre, majd fűszerezzük be alaposan a fűszer keverékünkkel. Amíg elkészítjük a gombát tegyük félre a húst. ( Tipp: ha pár órával korábban fűszerezitek be a húst, az ízek még intenzívebbek lesznek.)

Serpenyőben 1-2 kanál olívaolajat hevítünk és megpároljuk rajta a megmosott és felszeletelt gombát. Miközben sül sóval , őrölt borssal fűszerezzük. Pár perc alatt elkészül. Ha kész tegyük félre.

Tegyük a lisztet egy edénybe , adjunk hozzá egy csipet sót és pirospaprikát. Keverjük össze , ez lesz majd a panír.

Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt és forrósítsunk benne olajat. A pulykamell szeleteket forgassuk a lisztes keverékbe és süssük ki a forró olajban.

Ezután a kisült húsokat hőálló edénybe rétegezzük, ráöntjük a gombát és végül elhelyezzük rajta a sonkaszeleteket. Bőségesen meglocsoljuk tejföllel és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Forró sütőben addig sütjük amíg a sajt aranybarnára nem pirul. Kb. 20 perc alatt elkészül.

Tálalhatjuk sült hasábburgonyával, salátával ( mi nagyon szeretjük hozzá a görög salátát) vagy lepcsánkával.

Jó étvágyat !!!

Mexikói chilis bab avagy az angyalok is esznek babot … és mi is :)

Tegnap délután keresgéltem a neten és valahogy Bud Spencerbe futottam bele. kincsami

Szeretjük a filmjeit , legyen az western vagy csak egy szimpla „ bunyózós”. A mai  filmek tele vannak erőszakkal , folyik a vér és szimplán taszítanak a durva beszéddel. Üdítő megnézni a filmjeit ahol nincs vér és erőszak , pedig igencsak szállnak a pofonok. De nemcsak a pofonjairól vált híressé , hanem arról az irdatlan mennyiségű hagymás babról is, amit a filmjeiben elfogyasztott.

Amikor tehát tegnap a kereskedelmi adókon gyakran vetített „ Kincs, ami nincs „ filmet néztük meg , rögtön megvolt a mai ebéd ötlete.  Aki ismeri a filmet , biztos megvan az az ikonikus jelenet, amikor Bud Spencer babot főz a hajón( inkább mint,hogy a puffin lekvárt egye…:) ), de a potyautasa ( akit Terence Hill játszik) megeszi előle. bab-kincs-ami-nincs

Szóval innen jött az ihlet, hogy én is babot készítsek . Mondjuk az sem mellékes, hogy a kisebbik fiam egyenesen rajong érte , mármint a babért és a színészért is. Igaza van , a bab tápláló és egészséges étel ! 🙂

 

 

Nekem ilyen lett!!!

Igaz,hogy nem hagymás bab , de BAB!!!

babindex2

Itt a recept:

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy nagyobb csirkemell apró kockákra vágva
  • 5-6  nagy paradicsom a kertből
  • csemege kukorica ( lehet konzerv is) , a tálaláskor mindenki ízlése szerint adagolja
  • 45dkg fehér bab előre megfőzve , lecsepegtetve
  • 1 kisebb konzerv sűrített paradicsom
  • bazsalikom
  • bors
  • piros paprika
  • 1-1 darab csípős zöldpaprika, fehér- és piros kaliforniai paprika felkockázva
  • chili con corne fűszerkeverék
  • oregánó
  • olaj ( olívaolajjal a legfinomabb)
  • 8db enyhén füstös ízű virsli ( felkarikázva )

A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg és aprítsd össze , majd pirítsd meg egy kevés olajon egy mélyebb serpenyőben. Ezután tedd bele az apróra vágott csirkemellt húst és a felkarikázott virslit, sózd, borsozd, paprikázd, szórd meg a chilivel, az oregánóval és a bazsalikommal. Add hozzá az apróra vágott paradicsomot, a felkockázott paprikákat és a sűrített paradicsomot. Adj hozzá egy kevés vizet ( annyit , hogy épp ellepje), és rotyogtasd egy fél óráig.  Ezután öntsd hozzá a megmosott és lecsepegtetett fehér babot is. Rottyantsd össze, és még melegen tálald , vagy friss ropogós kenyérrel , vagy ahogy a képen is látható főtt rizs ágyon kukoricával.

JÓ ÉTVÁGYAT !!!