Változatok húspácokra

Korábban már említettem, hogy  nagy húsfogyasztók vagyunk. Alig múlik el nap ,hogy ne készítenék valamilyen húsos ételt. Ugyanakkor nem igazán szeretek órákat a konyhában tölteni. Ezért aztán kifejezetten a gyorsan , sokat és finomat elvet követem. Ennek az egyik leggyorsabb és legkényelmesebb módja ha előre bepácolom a húst és később csak annyit veszek elő amennyire szükség van. Az így elkészített hús hamarabb elkészül és nem utolsósorban sokkal finomabb és porhanyósabb.

Sokféle pácot kikísérleteztem már de a legjobban a borsos-ketchupos-mustáros alapú változatot szeretjük. Azért változat,mert kétszer ugyanolyan módon még nem sikerült. Az adagok csak hozzávetőlegesek. Természetesen ha túl pikánsnak találjátok , bátran változtassatok az összetételen. Akkor is finom lesz ha ezt azt kihagytok belőle.

Így készül:

Egy tálkába tegyünk 2-3 evőkanál mustárt , sózzuk , borsozzuk ( én színes borsot használok) , paprikázzuk ( a legjobb a csípős). Szeretjük az őrölt kömény illatát és ízét , szóval az se maradjon ki belőle.  Tehetünk bele zöld fűszereket is. Adjunk hozzá 1-2 kanál csípős ketchupot , 1 teáskanál szójaszószt, 1 kanál balzsamecetet , 1-2 kanál olívaolajat és végül 2 teáskanál barna cukrot . Keverjük alaposan össze . Kész is , lehet vele bevonni a húsokat.  Érdemes este elkészíteni, hogy kellőképpen átjárja a húst.

A képen a pácolt szűzpecsenyét látjátok, még várt rá az “éjszakai töltődés” 🙂 .

“Ronda de finom!!!” 🙂pác

Jó kísérletezést kívánok !!!

 

Rakott hús, ahogy én készítem

rakott hús 1Rakott hús Jámborné módra

Nem tudom más fiús családoknál mi a helyzet , de nálunk az olyan étkezés, amiből hiányzik a hús, sajnos szóba se jöhet. Mondhatni húsimádók vagyunk. 🙂 Persze igyekszem a mérleg nyelvét inkább a fehér húsok felé billenteni, és kevesebb vörös húsból készült ételt készíteni.

Az egyik nagy kedvenc a pulykamellből készített rakott hús. Évek óta ezzel aratom a legnagyobb sikert nemcsak a családom, de az ismerőseim körében is. Nem nagy ördöngösség elkészíteni viszont a siker garantált!!!

Ha kifogytatok az ötletekből , mindenkinek ajánlom kipróbálásra. Az adagok a családom igényeihez lettek kialakítva. Néha még marad másnapra is, bár ez elég ritka. 🙂 Szóval, ha túl soknak találjátok , változtassatok az adagokon.

Hozzávalók:

80dkg pulykamell ( a csirkemell is tökéletes)

50dkg gomba ( ált. csiperkegombát használok)

8 szelet sonka ( pikáns hozzá a füstölt)

tejföl ( én sovány tejfölt használok)

kb.20dkg reszelt sajt

só, bors, pirospaprika(csemege v. csípős ) ,oregánó , bazsalikom,kakukkfű ( készítsünk belőlük keveréket) Az arányokat bátran kísérletezzétek ki a család ízléséhez.

liszt ( csak annyi kell ami a hús bepanírozásához szükséges)

olaj v. olívaolaj ( sütéshez)

Az elkészítés menete:

Szeleteljük fel a pulykamellet vékonyabb szeletekre, majd fűszerezzük be alaposan a fűszer keverékünkkel. Amíg elkészítjük a gombát tegyük félre a húst. ( Tipp: ha pár órával korábban fűszerezitek be a húst, az ízek még intenzívebbek lesznek.)

Serpenyőben 1-2 kanál olívaolajat hevítünk és megpároljuk rajta a megmosott és felszeletelt gombát. Miközben sül sóval , őrölt borssal fűszerezzük. Pár perc alatt elkészül. Ha kész tegyük félre.

Tegyük a lisztet egy edénybe , adjunk hozzá egy csipet sót és pirospaprikát. Keverjük össze , ez lesz majd a panír.

Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt és forrósítsunk benne olajat. A pulykamell szeleteket forgassuk a lisztes keverékbe és süssük ki a forró olajban.

Ezután a kisült húsokat hőálló edénybe rétegezzük, ráöntjük a gombát és végül elhelyezzük rajta a sonkaszeleteket. Bőségesen meglocsoljuk tejföllel és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Forró sütőben addig sütjük amíg a sajt aranybarnára nem pirul. Kb. 20 perc alatt elkészül.

Tálalhatjuk sült hasábburgonyával, salátával ( mi nagyon szeretjük hozzá a görög salátát) vagy lepcsánkával.

Jó étvágyat !!!

Francia rakott krumpli ladányi módra

“Ahány ház, annyi szokás”franciarakottindex

A rakott krumplinak is ezernyi változata létezik de mióta egyszer kipróbáltam a kolbász nélküli változatát , többnyire így készítem . Egyrészt nagyon finom , másrészt korábban   a házi füstölt kolbászos , de a sima kolbászos változatától, is gyakran fájt a gyomrom. Merem állítani, hogy amit a videóban láthattok változat nem fog senkinek gondot okozni: 🙂

Finom , szaftos … A nevét pedig egész egyszerűen a fűszerezéséről kapta. Sejtésem szerint a franciák még hírből sem ismerik. Olyan ez mint a francia saláta 🙂 …

 

( Zárójelben jegyzem meg azért ha van friss füstölt kolbász azért a családomnak elkészítem a hagyományos változatot is . 🙂 )

Provence-i krumpli

Szeretem a mediterrán ízeket, és rendszeresen használom a térségre jellemző zöldfűszereket. Kellemes az ízük , emellett nagyon jó hatással vannak az egészségünkre is ( megkönnyítik az emésztést pl.) .

Gyakran készítek krumpli alapú köreteket , különösen sült krumplit. Tudom, hogy nem túl egészséges de a családom ezt imádja .Persze egy idő után nagyon unalmas volt az egyszerű sült krumpli , ekkor jött az ihlet , hogy megbolondítom egy kicsit .

Nagyon egyszerű elkészíteni, s nemcsak köretnek de akár egy gyors főételnek is beillik.

Elkészítés:

Vegyünk 15-16db közepes méretű krumplit, amit ,miután megpucoltunk és feldaraboltunk vastagabb hasábokra , megfőzünk sós lében. Ha megfőtt , leszűrjük, és egy nagyobb tálban megszórjuk sóval , zöldfűszerekkel ( oregánó, bazsalikom, majoránna , kakukkfű stb.), csipetnyi színes őrölt borssal . Csavarjuk bele egy fél citrom levét és locsoljuk meg egy kis extra szűz olívaolajjal. Jól rázzuk össze ,majd öntsük bele egy nagy serpenyőbe amiben már felhevítettünk egy kevés olívaolajat . Magas lángon csak addig sütjük amíg kap egy kis aranysárga ropogós kérget. Kívül ropogós , belül viszont finom puha marad a krumpli.

Próbáljátok ki , remélem nektek is ízleni fog.

provence-ikaja

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Ladányi falatok, avagy hogyan lakass jól egy 4-6 tagú családot…

Biztosan Ti is éreztétek úgy, hogy szinte lehetetlen kihívás mindennap valami újat és természetesen finomat tálalni családotok éhes tagjainak , miközben nem volt időtök bevásárolni. A hűtő majdnem üres és csak egy kisebb csirkemell árválkodik benne. Néhány évvel ezelőtt én is ebben a cipőben jártam és azon törtem a fejemet, hogy hogyan fogok kb.30dkg húsból bőséges vacsorát varázsolni.

De minden lehetséges!!!

A videóban megnézhetitek mit sikerült végül készítenem. Azóta a családom egyik kedvenc fogása lett… 🙂

S1340121