Gyógygombák

Több, mint 300 féle gyógygomba létezik, ám ezek közül nagyjából csak néhány tucat tartalmaz megfelelő mennyiségű jótékony összetevőt. A mesterségesen, vegyszermentesen termesztett gyógygombák egészségvédő hatásaik mellett magas tápértékükkel is hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez.A gyógygombák kiváló egészségvédő hatásokkal rendelkeznek, amit már több ezer éve felismert a gyógyászat. A gombákat nagy tisztelet övezte, hiszen a nincsen sem gyökerük, sem leveleik, de még viráguk sem. Az első, kifejezetten gombákkal foglalkozó dokumentációt a Szaharában találták meg, nagyjából 7000-9000 éves, de a kutatók szerint egyes gyógygomba fajtákat hallucinogén összetevői miatt már a Paleolit kor emberei is előszeretettel fogyasztották.

Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba, reishi)

A pecsétviaszgomba rendkívül sokoldalú gyógygomba, nem véletlenül nevezik Kínában a halhatatlanság gombájának. Gyógyító tulajdonságait elsősorban a benne fellelhető poliszacharidoknak és glikoproteineknek köszönheti, melyek erősítik az immunrendszert, megkötik a káros szabad gyököket, méregtelenítik a szervezetet. Fogyasztásával megelőzhetjük a májproblémákat, a magas vérnyomást, a keringési zavarokat, az allergiák kialakulását, de a pecsétviaszgomba segítségével kezelhetjük a kemoterápia okozta elváltozásokat, légzési problémákat, fáradékonyságot és különféle mérgezéseket is. Ázsiában szinte minden rákfajta ellen alkalmazzák, jótékony tulajdonságait a C-vitamin még inkább felerősíti.

Cordyceps sinensis (kínai hernyógomba)

Tibeti gyógygomba, a hegyekben 5000 méteres magasságban nő. Elég ritkán lelhető fel a szabadban, azonban szerencsére könnyen termeszthető. A hernyógomba összetevői révén kitűnő immunerősítő gyógygomba, vírusellenes hatású, védi a DNS-t, valamint gátolja a kóros, elváltozott sejtek burjánzását, ezáltal a kínai hernyógomba rák megelőzésére és kezelésére is sikeresen használható. Növeli az HDL (jó) koleszterin szintjét a vérben, ezért a zsírban gazdag táplálkozást folytatóknak kifejezetten ajánlott. Megelőzi, hogy a vérerek falán megtapadjanak a plakkok (érelmeszesedés), serkenti a májműködést, erősíti a veséket. Megköti a sejtek öregedéséért, a ráncosodásért, a gyulladásokért, az érrendszeri betegségekért és a daganatokért felelőssé tehető szabad gyököket. Serkenti az adenozin-trifoszfát termelődést, ezzel javítja az izomműködést, erősíti a szívet, szabályozza a szívritmust. A hernyógomba ösztönzi a tesztoszteron szintézisét, segít megszüntetni a depressziót. Hatóanyagai révén csökkenti a különféle fertőzéses gyulladásokat, az asztma és a hörgőgyulladás tüneteit.

Lion’s Mane (oroszlánsörény gomba- Hericium erinaceus)

A gyomor és bélrendszer egészségéért.Az oroszlánsörény gomba egyfajta farontó gomba, amely fákon található meg. Az oroszlánsörény gombát étkezési célra is lehet használni, de tudományosan bizonyított gyógyító hatása is.Az oroszlány sörényére emlékeztető alakja miatt kapta az oroszlánsörény gomba nevet, de nevezik süngombábak, vagy cseppkőgombának is. Színe fehér. Maga a gomba lassan nő, de sokáig friss marad. Hatóanyagai között megtalálhatók a poliszaccharidok, a fehérjék, a terpenoidok és a lektinek. A megnövekedett NGF termelés javíthatja az agy funkcióit, lassítja öregedési folyamatát, így gátolja az időskori szenilitás és az Alzheimer kór kialakulását. A népgyógyászatban depresszió csökkentésére is használják.
Sclerosis Multiplexben szenvedő betegeknél a süngomba gombatest kivonata javulást idézett elő, miáltal fokozódott az idegrostok myelinhüvelyének regenerációja. Mindez az NGF megnövekedett szintjével magyarázható, amely hozzájárult az idegvégződések és a myelinhüvely védelméhez, valamint az immunstimuláló hatása révén a gyulladás és az idegrendszer károsító folyamatok megfékezéséhez.
A gomba összetevői szabályozzák a szervezet vérzsírszintjét és jótékony hatással vannak a vércukorszintre, a gyomorfekélyre, refluxra és a nyálkahártya gyulladásos folyamataira is. A gombát hosszú évszázadok óta a Távol-keleti országokban főleg gyomorbántalmak és bélpanaszok esetén „vetik be”, többnyire sikerrel. A kutatások felfedezték ennél a gombatípusnál is a rákos sejtekre gyakorolt citotoxikus (rákos sejtek számára mérgező) aktivitást. A gomba poliszacharidjai erősítik a szervezet emésztési folyamatait is. Az oroszlánsörény gomba kettősvak klinikai kísérletben eredményes volt gyomor nyálkahártya gyulladás kezelésében!